Ethiopië

De laaglanden van de Danakildepressie worden gekenmerkt door hitte en droogte. Er valt gedurende het hele jaar vrijwel geen regen. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag bedraagt 100 tot 200 millimeter. De rivier de Awash, die door zuidelijk Afar stroomt, zorgt voor een smalle strook groen land en maakt leven mogelijk voor flora en fauna in het gebied. Ongeveer 128 kilometer van de Rode Zee eindigt de Awashi in een keten van zoutmeren, waar het water snel verdampt. Bijna 1200 km² van de Danakildepressie wordt bedekt door zout. Derhalve is de zoutmijnindustrie een grote bron van inkomsten in het gebied.

De Danakildepressie omvat de Danakilwoestijn en het laagste punt van Afrika, het Assalmeer (-155 meter). Ook Dallol is onderdeel van de driehoek, een van de warmste plaatsen op Aarde.