Digimontage IJsland

Ten noordwesten van het Europese vasteland, juist onder de poolcirkel ligt het tweede grootste eiland van Europa “IJsland”.

Het eiland is 103.000 vierkante kilometer groot of drie keer zo groot als België. IJsland telt maar 330.000 inwoners en deze wonen dan nog hoofdzakelijk in en rond de hoofdstad Reykjavik. Het grootste gedeelte van het eiland is onherbergzaam en moeilijk te bereiken, zeker in de winter.

IJsland ligt op de Midden Atlantische rug, het scheidingsgebied van tektonische platen. Daarenboven ligt ze ook nog op een hotspot. Daardoor is IJsland zeer vulkanisch actief.

IJsland is het eldorado voor de natuurliefhebber of de landschapsfotograaf.
In de zomer van 2012 bezochten we het land voor het eerst. Men kan het eiland volledig rondrijden op de weg nummer 1, 1350 km lang, “de ringweg”. We namen maar zeer kleine stukjes van deze toeristische weg omdat we het binnenland wilden bezoeken. Daarvoor beschikten we over een zware jeep, wat absoluut noodzakelijk was, omdat de wegen in het binnenland, niet verhard zijn en er geen bruggen liggen over de vele rivieren.
We bezochten nogmaals IJsland in de winter van 2014. Onze hoop was dan ook om het befaamde noorderlicht te zien, of dat gelukt is kan je in deze reportage zien.

We tonen u deze reisreportage van 2 x 40 minuten die hopelijk een goed beeld weergeeft van een fascinerend land.

Deze digitale beeldmontage wordt u gebracht door Patrick & Ann Marie Pottier – Herkens
in de aula van het Ensorinstituut te Oostende op maandag 28 september 2015, om 14.30 u. en nog eens om 20.15 u.

ijsland_patrick_web